Δε χρειάζεται να στερηθείς την αγαπημένη σου τροφή, ακόμα κι όταν προσέχεις τις θερμίδες σου. Ιδού τα 6 είδη τυριών που μπορείς να καταναλώσεις -με μέτρο πάντα.
- Για να το αλείψεις: Κατσικίσιο τυρί
Τριάντα γραμμάρια από αυτό το κρεμώδες τυρί περιέχουν 76 θερμίδες και 6 γραμμ. λιπαρά (4 γραμμ. κορεσμένα), καθώς και 5 γραμμ. χορταστικές πρωτεΐνες. Είναι, επίσης, καλή πηγή χαλκού, ο οποίος ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Αντικατάστησε, λοιπόν, τη μαγιονέζα και άλειψε κατσικίσιο τυρί στα σάντουιτς.
- Με λαχανικά: Παρμεζάνα
Με 111 θερμίδες ανά μερίδα, μοιάζει με κραιπάλη, όμως η παρμεζάνα περιέχει επίσης πολλά απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία: 30 γραμμ. μόνο περιέχουν την ίδια ποσότητα ασβεστίου με ένα ποτήρι γάλα καθώς και 10 γραμμ. πρωτεΐνες – περισσότερες από την αντίστοιχη ποσότητα κοτόπουλου. Τρίψ’ την και πασπάλισέ τη σε πράσινες σαλάτες για να δώσεις γεύση.
- Για να λιώσει: Τσένταρ
Είναι εύκολο να το ζεστάνεις αυτό το κίτρινο τυρί: αποκτά κολλώδη –όχι λιπαρή– υφή όταν ζεσταίνεται και έχει 6% περισσότερο ασβέστιο από το κίτρινο τυρί τύπου γκούντα. Το πικάντικο τσένταρ προσθέτει γεύση σε φαγητά όπως τα τάκος και τα μπιφτέκια λαχανικών.
- Για ζυμαρικά: Ρικότα
Καλά τα νέα για τους μακαρονάδες! Ακόμη και η πλήρης ρικότα είναι ένα “θαύμα” χαμηλό σε θερμίδες: περιέχει μόλις 49 θερμίδες και 4 γραμμ. λιπαρά (2 γραμμ. κορεσμένα) ανά 30 γραμμ. και έχει τη μικρότερη περιεκτικότητα θερμίδων από όλα τα τυριά. Για ένα λαχταριστό πιάτο, ανακάτεψε ρικότα με ζυμαρικά και φρέσκα μυρωδικά ή πρόσθεσέ τη σε σάλτσα ντομάτας.
- Για σάντουιτς: Προβολόνε
Αυτό το γλυκό, σφιχτό τυρί είναι αρκετά «ευπροσάρμοστο» ώστε να ταιριάζει με τα περισσότερα αλλαντικά. Μία φέτα παρέχει το 21% των ημερήσιων αναγκών σου σε ασβέστιο, καθώς και φώσφορο και σελήνιο, που ενισχύουν τα οστά. Περιέχει 100 θερμίδες και 7 γραμμ. λιπαρά (5 γραμμ. κορεσμένα).
- Για ομελέτες: Μοτσαρέλα
Πάρε το 22% του ασβεστίου που χρειάζεσαι την ημέρα με μόνο μία μερίδα από αυτό το πλούσιο τυρί. Η μοτσαρέλα περιέχει 85 θερμίδες και 6 γραμμ. λιπαρά (4 γραμμ. κορεσμένα) ανά 30 γραμμάρια. Είναι ιδανική επιλογή για ομελέτες, επειδή δε «σκεπάζει» την ήπια γεύση του αβγού και συνδυάζεται με τα περισσότερα λαχανικά.
Πηγή: shape.gr
demys blog